Concept ACT

  • ACT e un format de lucru psihologic în grup care facilitează o experiență de creștere personală pe durata mai multor întâlniri săptămânale. Apar adesea efecte secundare precum autodeterminare, rezistență la stres, toleranță la frustrare și well-being emoțional.

  • ACT cultivă un stil activ de coping cu dificultățile vieții,  de autocontrol și perseverență în urmărirea de scopuri semnificative prin utilizarea de strategii, cunoștințe și principii validate științific. Metodologia ACT are rădăcini în știința psihologică și comportamentală.

  • Experiența ACT poate produce modificări la nivel neural. Acționează asupra circuitului cortex prefrontal-cingulat anterior-sistem limbic.  

  • ACT e un fel de acronim pentru ”să faci ceva anume cu intenție” sau ”să acționezi orientată de un scop specific” (act mindfully). De aceea, ACT nu e un grup de dezvoltare personală clasică și nici psihoterapie. Nu e un curs cu (psih)analiza conținuturilor mentale. ACT e un curs practic care te învață trecerea la acțiune în acord cu direcții (sau scopuri valoroase) care contează pentru tine.

  • ACT presupune sesiuni interactive și, uneori, mini-prelegeri (10-15 min), care sunt combinate cu practici mindfulness și rutine fizice ușoare.