Concept ACT

  • ACT e un format de lucru psihologic în grup care facilitează o experiență de creștere personală pe durata mai multor întâlniri săptămânale. Apar adesea efecte secundare precum autodeterminare, rezistență la stres, toleranță la frustrare și well-being emoțional.

  • ACT cultivă un stil activ de coping cu dificultățile vieții,  de autocontrol și perseverență în urmărirea de scopuri semnificative prin utilizarea de strategii, cunoștințe și principii validate științific. Metodologia ACT e inspirată din modelul ACT și cercetări extensive din știința socială și comportamentală.

  • Experiența ACT poate produce modificări la nivel neural. Acționează asupra circuitului cortex prefrontal-cingulat anterior-sistem limbic.  

  • ACT e un fel de acronim pentru ”să faci ceva anume cu intenție” sau ”să acționezi orientată de un scop specific” (act mindfully). De aceea, ACT nu e un grup de dezvoltare personală clasică și nici psihoterapie. Nu e despre analiza psihologică (sau interpretarea) a conținuturilor mentale (așteptări, interpretări, amintiri, visuri, scenarii). Toate astea sunt producțiile/poveștile minții (creierului) de multe ori inutile sau care nu servesc neapărat unor intenții/scopuri semnificative. ACT e un curs practic care te învață relația cu aceste povești simultan cu trecerea la acțiune în acord cu direcții care contează pentru tine.

  • ACT presupune sesiuni interactive și, uneori, mini-prelegeri (10-15 min), care sunt combinate cu practici mindfulness și rutine fizice ușoare.